Moja priča

Helena Jakoliš

Do 17 godine bila sam zdrava i vesela djevojka koja je živjela punim plućima i uživala u mladenačkim danima.A onda se moj život preokrenuo, kao što se okreće kolo sreće,za nekoga u pozitivnom smjeru, a za nekoga u negativnom smjeru.Punih 7 godina proživljavala sam tešku životnu krizu, dok se moj zdrastveni karton punio raznim dijagnozama. Naposljetku sam saznala da je temeljni uzrok svih mojih zdrastvenih tegoba bila celijakija – podmukla autoimuna bolest s tisuću lica.

Pronalaskom dijagnoze koja je bila uzročnik svih mojih dijagnoza iz tunela punog tame, ugledala sam svjetlost i proslavila svoje novo rođenje. Prešla sam na striktnu bezglutensku dijetu koja mi je jedini doživotni lijek.Iz prehrane sam izbacila sve industrijske prerađevine uključuje i one bezglutenske čiji sastav obiluje aditivima, konzervansima, šećerima i lošim masnoćama.Dugoročno takva prehrana može dovesti do pomanjkanja nutrijenata i razvoja drugih bolesti. Pored svih ograničenja ipak mi je bilo važno da se hranim zdravo i zato sam odlučila svoju prehranu formirati na prirodnim namirnicama u njihovom izvornom cjelovitom obliku.

Iz dana u dan počela sam se osjećati bolje,no prehrana bez glutena nije riješila sve moje tegobe jer pored glutena nisam smjela konzumirati preko 80 posto drugih namirnica.Zbog samog tijeka svih mojih dijagnoza kroz sve ove godine razvila sam alergije i preosjetljivost na brojne druge namirnice uključujući jaja, mliječne proizvode, rižu, kukuruz, kvasac i mnoge druge.

S obzirom da sam za nutricioniste bila prekompliciran slučaj i da mi nisu uspjeli sastaviti jelovnik s mnogobrojnim ograničenjima, počelo je moje traganje za receptima kako bi osmislila način prehrane za sebe, ali i za mnoge druge kojima je puno toga bilo zabranjeno.Otvorila sam blog Zdravo i slasno te počela dijeliti svoje recepte i iskustva. Blog je privukao mnoge čitatelje i zajednica je iz dana u dan rasla. To me je izuzetno ispunjavalo i dalo jednu novu energiju. Iz dana u dan sam se počela osjećati sve bolje i bolje, a to su pokazali i nalazi. Paralelno s time otvorila sam i grupu Bezglutenski recepti gdje sam htjela da to bude zajednica u kojoj ćemo se osjećati kao obitelj, međusobno si pomagati sa savjetima i receptima i pobjeđivati sve poteškoće i izazove.

Nedugo nakon toga rodila se ideja za knjigu recepta u kojoj sam odlučila prenijeti svoje vlastito iskustvo i pokazati da specijalna prehrana u kojoj su mnoge namirnice zabranjenje ne mora biti dosadna i neukusna, već da uistinu može biti ZDRAVA I SLASNA. Dvije i pol godine trajala je priprema recepata za knjigu, uključujuči isprobavanje, usavršavanje i slikavanje. U međuvremenu sam otkrila strast za fotografijom te sam to odlučila prenijeti i  u svojoj knjizi. 2016. godine izlazi moja prva  Kuharica Zdravo i slasno bez glutena koja sadrži stotinu zdravih i slasnih recepata bez glutena, jaja i mliječnih proizvoda sa prekrasnim rustikalnim fotografijama od recepata za osvježavajuće sokove i smoothieje i ideja za zdravi doručak, preko pečenih kolača, sirovih torti i slastica, do zdravih sladoleda. Osim recepata knjiga sadrži mnoge praktične savjete – vodič kroz zdrave namirnice, kako ih pravilno pripremati, kako u receptima zamijeniti namirnice koje ne koristimo, pregled korisnih kućanskih aparata i pomagala, tablicu raznih vrsta bezglutenskih brašna te informacije o glutenu i bezglutenskoj prehrani. Tu je i moja osobna priča u kojoj dijelim svoj put od neobjašnjivog propadanja zdravlja i različitih dijagnoza, do vlastitog istraživanja i pronalaska puta prema poboljšanju.

U samo 3 mjeseca prodano je prvo izdanje kuharice Zdravo i slasno, a odmah nakon toga tiskano i drugo.Pozitivne reakcije i brojne poruke pohvale ispunjavale su me iz dana u dan. Bez obzira na teške dane osjećala sam se bolje i ispunjenjije.

Svoju ljubav prema zdravoj prehrani odlučila sam prenijeti i na svom radnom mjestu u Farmacia specijaliziranim prodavaonicama gdje smo uveli uslugu Zdravog kutka. Zdravi kutak nudi hranu za posebne prehrambene potrebe: vrhunske proizvode bez glutena, organske proizvode, sastojke za vegetarijansku i vegansku prehranu…, a na raspolaganju vam je i stručna preporuka te dodatni savjeti.

Početkom 2017. godine  moje stanje se iznenada počelo pogoršavati. Doživljavala sam nevjerovatne transformacije tijela i po prvi puta u životu nisam znala što mi se događa i zašto.Punih 6 mjeseci trajala je teška borba dok mi nije dijagnosticiran limfedem nepoznatog uzroka. Limfedem je ostavio brojne posljedice na moje tijelo, a najveća zagonetka je bilo što se to događa u trbušnoj šupljini odakle je i krenuo problem. S obzirom da klasična medicina nije mogla naći uzrok,zahvaljujući pomoći dragih ljudi odlazim u Švicarsku na liječenje.Tamo se vrlo brzo otkriva uzrok, a svoje liječenje prepuštam u ruke vrhunskog doktora alternativne medicine. Tada sam po prvi put spoznala da zdrava prehrana nije jedini temelj zdravlja nego da postoje i drugi faktori na kojima moramo raditi da bi se osjećali bolje psihički i fizički.Da bismo imali kvalitetniji i zdraviji život jedan od bitnih koraka je naučiti voljeti svoje tijelo, njegovati ga, liječiti, imati uravnoteženu prehranu i tjelesnu težinu.  Moja najveća greška u cijeloj mojoj priči je bila posljedica neliječenih propusnih crijeva koja su upravo potakli limfu da podivlja.Osim alternativne terapije bile su uključene i druge metode od suhog četkanja tijela, parne mobilne saune pa do pravilnog disanja. Bez obzira na brojne posljedice spoznala sam novu životnu lekciju i naučila puno toga. To me je potaklo da dodatno krenem učiti o propusnosti crijeva i neliječenim kolimplikacijama. Mnogi od nas ne znaju da je upravo zdrav mikrobiom preudvjet dobrog zdravlja. Zahvaljujući svemu tome odlučila sam novo iskustvo prenositi i na vas.

Misija mi vas je inspirirati i pomoći vam da postignete uravnoteženi stil prehrane pomoću čiste izvorne i nutritivno bogate hrane. Duže vrijeme sam proučavala različite stilove prehrane od Lchf, paleo, sirove i veganske prehrane te pratila što odgovara mom organizmu. Vodila sam dnevnik prehrane i osluškivala svoje tijelo.Na kraju sam spoznala da mom organizmu najviše odgovara kombinacija sirove, veganske i Paleo prehrane.Svaki organizam je individualan i ono što odgovara meni ne znači da će u potpunosti vama.Prehranu svakako treba prilagoditi sebi i svome zdrastvenom stanju.

Iako se ja isključivo trenutno hranim na ovakvoj prehrani vrlo dobro sam upoznata s mnogim stilovima prehrane.Na mom blogu dobrodošli su recepti svih vrsta prehrane bez glutena koji isključuju industrijske namirnice.

“Neka hrana bude vaš lijek, a lijek vaša hrana”.